Aile Hekimleri İş Bırakma Eylemi Başlattı: “Yeni Yönetmelik Halk Sağlığını Tehlikeye Atıyor”
Babaeski’de düzenlenen basın açıklamasıyla Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ve Kırklareli Aile Hekimleri Derneği (Kırkahed), Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğine karşı, 5-6-7 Kasım 2024 tarihlerinde iş bırakma eylemi başlattı. Aile Hekimleri, yönetmeliğin yalnızca hekimlerin haklarını değil, toplum sağlığını da tehdit ettiğini belirterek, “Zulüm yönetmeliğini kabul etmiyoruz” dedi .
Aile Sağlık Merkezlerinde Hasta Takibi Zorunluluğu Tepki Çekti
Aile Hekimleri, Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu yeni yönetmelikteki zorunlu hasta takibi şartının, sağlık hizmetlerine yük getireceğini ve koruyucu sağlık hizmetlerini aksatacağını ifade etti. Kırkahed Başkanı Dr. İsmail Yalçın Kaya, “Bu uygulama, asıl takibimiz gereken bebek, çocuk, gebe ve yaşlılarımız için hayati koruyucu sağlık hizmetlerini aksatacak” dedi. Kaya, zorunlu hasta çağrılarının aile hekimlerinin mesleki yeterliliğine zarar verdiğini vurguladı.
“Hekimlerin Mesleki Güvencesi Tehlikede”
Yeni yönetmelik, hekimlerin iş güvencesini de riske atıyor. Hekimlerin performanslarını belirli hedef puanlara göre değerlendiren yönetmelik, sözleşme feshi riskini artırıyor. Dr. Kaya, “Bu uygulama, hekimlerin hastaya özgü tedavi sunmasını engelliyor, meslek onurumuza saldırıdır” diyerek yönetmeliğin yarattığı baskıya dikkat çekti.
Kamu Kaynakları Verimsiz Kullanılıyor, İş Gücü Kaybı Artıyor
Yeni yönetmeliğin gerektirdiği sık hasta takibi, iş gücü kaybına yol açarken kamu kaynaklarının da verimsiz kullanılmasına neden oluyor. Hekimler, sağlıklı bireylerin 6 ayda bir doktor kontrolüne zorlanmasının kaynak israfı olduğunu belirtiyor. Bu durumun sağlık harcamalarını artıracağını ifade eden Dr. Kaya, yönetmeliğin sağlık sistemine getirdiği yükün altını çizdi.
“Mesleğimizin Onurunu Koruyacağız”
Aile Hekimleri, yeni yönetmeliğin bilimsel olmadığını ve hekimlerin tedavi özgürlüğünü kısıtladığını ifade etti. Kaya, “Hastanın sağlık durumunu formüllerle değerlendirmek, hekimlerin özgür ve bilimsel meslek anlayışını zedeler” diyerek yönetmeliğin mesleki onurlarına zarar verdiğini söyledi.
“Hakkımızı Savunmaya Devam Edeceğiz”
Eylemlerini sürdüreceklerini belirten Aile Hekimleri, mesleki hakları ve halk sağlığı için geri adım atmayacaklarını vurguladı. Dr. Kaya, “Halkımızın sağlığını tehlikeye atan bu yönetmelikten derhal vazgeçilmesini istiyoruz. İş bırakmak da dahil her türlü eylemden çekinmeyeceğiz” diyerek mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.
İŞTE BASIN AÇIKLAMASI…
“Bizler aile hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanları olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından tüm uyarılarımıza rağmen uygulamaya konan ve aile hekimliği sistemini sarsan yeni yönetmeliğin yarattığı olumsuzlukları ve bu yönetmeliğin sağlık sistemimize getirdiği ağır yükleri kamuoyuyla paylaşmak için toplandık. Bu yönetmelik sadece aile hekimlerini değil , 85 milyon vatandaşımızın sağlığını da doğrudan etkilemektedir. Bakanlık her yerde güzellemelerle yönetmeliğin iyi olduğuna dair açıklamalar yaparak halkımızı yanıltıyor.
Yönetmelikte dayatılan 6 ayda bir zorunlu hasta takibi, yılda en fazla 7 kez sağlık merkezi ziyareti , Antibiyotik, Mide ilacı, Ağrı kesicilerin reçetede yazımının hastalığa bakılmaksızın sınırlandırılması; Dünya’nın hiçbir yerinde olmayan bilim dışı bir uygulamadır. Aile sağlığı merkezlerine yapılan Hyp denen zorunlu hasta çağrıları; asıl takip etmemiz gereken bebek, çocuk, gebe ve yaşlılarımız için olan koruyucu sağlık hizmetlerini aksatacaktır. Zaten sınırlı olan hastalarımıza ayırdığımız zamanı yapılması imkansız bir şekle dönüştürmektedir. Sağlıklı bir bireyin 6 ayda bir doktor ziyaretine zorlanması, kamu kaynaklarının verimsiz kullanılmasına , sağlık harcamalarında ciddi bir artışa, sağlıklı çalışan hastalarımız işe gidemediği için de ülke geneli iş gücü kaybına neden olacaktır.
Yeni yönetmelik, hekimlerin bilimsel ve özgür meslek anlayışını hiçe saymaktadır. Hastanın sağlık durumunu, formüller ve hesaplamalarla belirlemeye çalışmak; hekimlerin hastaya özel tedavi uygulamasını engelleyecektir. Bu tür formülsel kısıtlamalar konulması mesleki onurumuza yapılan bir saldırıdır. Hastaya ihtiyacı olan tedaviyi yapmamız , ilacı yazmamız, hastaneye sevk etmemiz engelleniyor. Hedef puanlar ortaya atılarak aile hekimlerinin yarısı sözleşme fesih riskiyle karşı karşıya bırakılıyor ve mesleki güvencemiz ortadan kaldırılıyor. Zulüm yönetmeliği dediğimiz bu yönetmelik nedeniyle istifa etmeye başlayan meslektaşlarımız var. Bırakın mesleğimizi yapalım Bırakın hastalarımıza gereken hizmeti verelim. Diplomamıza uzattığınız eliniz aile hekimliğine bir darbedir.
Bizler; Kulaklarınızı tıkadığınız aile hekimleri olarak hem kendi haklarımıza hem de halkımızın sağlığına sahip çıkacağız.
Bugün burada, yalnızca mesleki haklarımız ve onurumuz için değil, aynı zamanda halkımızın güvenliği ve sağlığı için de bulunuyoruz. Tüm bu haksız uygulamalara karşı güçlü bir sesle dur diyoruz. Bakan’a sesleniyoruz; halkımızın sağlığını tehlikeye atan ve hekimlerin onurunu hiçe sayan, bu yönetmelikten derhal vazgeçin. Aile hekimleri ve çalışanları olarak hakkımızı savunmaya devam edeceğiz ve zulüm yönetmeliğini kabul etmeyeceğiz. İş bırakmak da dahil olmak üzere gereken hiçbir eylemsellikten Çekinmeyeceğiz.”