Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sunduğu Başkent Kulisi özel yayınında soruları cevapladı.
Bakan Kurum, İstanbul için başlatılan ‘Yüzyılın Projesi’ne şu ana kadar 65 bin 500 başvuru olduğunu ifade etti.
“Engellemeye çalışmasına rağmen biz 665 bin konutta kentsel dönüşüm yaptık.” diyen Bakan Kurum, Kılıçdaroğlu’nun TOKİ iddialarına sert tepki göstererek, “TOKİ 18 yılda 144 bin konut üretmiş… Böyle bir yalan olabilir mi? 21 yılda 1 milyon 200 bin konutu vatandaşımıza teslim etmişsiz. Sürekli bir algı yalan iftira. Tek yaptıkları bu.” açıklamasında bulundu.
Bakan Kurum’un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmaları
Bakanlık yaptığı süreçte her zaman İstanbul’a gelerek ihtiyaçlarının çözümü için vatandaşların yanında olduklarını belirten Bakan Kurum, İstanbul’da 48 tane 18 milyon metrekare millet bahçesi yaptıklarını, Atatürk Havalimanı’nın ilk etabını da 7-8 Mayıs gibi açmayı planladıklarını söyledi.
Bakan Kurum, 81 ile 500’ü aşkın ziyaret gerçekleştirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
“Göğsümü gere gere geziyorum. Millete ne söz verdiysek o sözleri teker teker tuttuk. Gittiğimiz ilçelerde muhalefetin ‘cumhurbaşkanı yardımcıları yapacağım’ diye vaat ettiği belediye başkanlarının, Kılıçdaroğlu’nun da İstanbul için verdiği sözleri de tutmadığını görüyoruz. Milletimiz yaralı. Çekmeköy’de, Büyükşehir Belediyesi söz vermiş kavşak yapılacak diye ama yapmamışlar. Yazı yazmışız, ‘ben yapmıyorum’ demiş. Ulaştırma Bakanlığımıza gittik, 4-5 gün önce orada temelimizi attık. Sancaktepe’de metromuz başlatıldı. Metromuzun üzerine hafriyat dolduruldu. Vatandaşımız net bir şekilde söylüyor. ‘Bize söz verdiler, yapmadılar’ diyor. Doğruyla yalanları, eserle hayalleri karşılaştıracaklar. 14 Mayıs bunun yarışı olacak. Eserlerin siyaseti ve öbür tarafta hayaller.”
Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası devletin ilk andan itibaren seferber olduğunu belirten Bakan Kurum, 15 gün sonra kalıcı konutların sözleşmesini imzalayıp 46’ncı günde temellerini attıklarına vurgu yaptı.
Bakan Kurum, 125 bin konutun inşaatının devam ettiğini anlatarak, “Dünyanın neresine giderseniz gidin bu hızla bu anlayışla tekniğine uygun böyle yapabilecek bir ülkeyi göremezsiniz. Toplamda 650 bin konutumuzu, o bölgenin ihtiyacına göre çalışmalarımızı yürüteceğiz. 11 ilimizi ayağa kaldıracağız. Acil yıkılacak binaların yüzde 85’i kaldırılmış durumda.” diye konuştu.
İstanbul’da ‘Yüzyılın Projesi’: Yarısı Bizden Kampanyası
İstanbul’da başlatılan Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası’na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Kurum, İstanbul’da 1,5 milyon riskli konutun olduğunu tespit ettiklerini anlattı.
Şu ana kadar İstanbul’da 695 bin konutun dönüşümünü yaptıklarını hatırlatan Bakan Kurum, şöyle devam etti:
“Bizim bilimsel araştırmalarımız ve yaşadığımız depremlerden sonra İstanbul’daki vatandaşlarımızın önemli talepleri oldu. Ulaşım, deprem ve kentsel dönüşüm, İstanbullu için en önemli konular. 26 Nisan itibarıyla başvurular başladı. Öncelikle binaların riskli olup olmadığının tespitini yapıyoruz. Eğer binada 3’te 2 çoğunluk sağlanmışsa, burayı dönüştürüyoruz. Yerindeki dönüşüm 200 bin konuttan fazla olursa kura çekeceğiz. Toplam 200 binini yerinde yapıyoruz, 100 binini de rezerv alanında yapıyoruz. Çıkan maliyetin yarısını da devlet karşılıyor. Maliyetinin yarısını sağlıyoruz ancak kira yardımı vergisini de kattığınızda destek yüzde 50’yi geçiyor. Bu, yüzyılın dönüşüm kampanyası. İstanbul’un, İstanbul tarihinin en önemliprojelerinden biri.”
“65 bin 500 başvuru yapıldı”
Bakan Murat Kurum, projeye 376 bin 500 bağımsız bölüme tekabül eden 65 bin 500 başvurunun olduğunu ifade ederek, bunun milletin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güveninin göstergesi olduğunu söyledi.
En çok başvurunun Bahçelievler’den yapıldığını dile getiren Bakan Kurum, “Vatandaşımız hazır. Bu acıları tekrar yaşamak istemiyoruz, vatandaşımız da istemiyor. 10-15 gündür İstanbul’dayım. Her gün ya bir temel attık ya da bir açılış yaptık. Bu riskli binaların ortalama değeri 800 binle 1,5 milyon lirayı geçmez. Ancak 2+1 evlerde kentsel dönüşüm sonrası konutun değeri 4-5 milyon lira ediyor.” diye konuştu.
“665 bin konutta dönüşüm yaptık”
Bakan Kurum 665 bin konutta dönüşüm yaptıklarını ifade ederek, “Vatandaşımız hazır. Biz bu acıları tekrar yaşamak istemiyoruz. Öncelikle bu acıları tekrar yaşamak istemiyoruz, vatandaşımız da istemiyor. Doğru dönüşüm örnekleri görünce, biz mesela Üsküdar’da teslim ettik. Orayı ziyarete gittim. Hem memnunlar hem konutların değerleri artmış. Üsküdar’daki konutlarımız Güngören’de o muhalefetin, biz nerede bir kentsel dönüşüm yapsak hemen oradalar. Gidip orada milletimizin aklını çelmek için yalan yanlış ifadelerle, vaatlerle o kentsel dönüşüm sürecini baltalamak için yapılması gereken her şeyi yapmalarına rağmen biz hamdolsun 93 bin konutumuzun sahada inşası sürüyor. Esenler’de yaptık bitirdik anahtarını teslim ettik. Üsküdar’da… Devam eden 93 bin konutumuz var. Nerden baksanız dörtle çarpsanız 360 bin vatandaşımızı ilgilendiren bir konuda şantiyelerimiz çalışıyor, bir taraftan teslim ediliyor. Ben yaklaşık 15-20 gündür İstanbul’dayım. Deprem bölgesinden buraya geldim. Her gün ya bir temel attık ya da bir açılış yaptık. Ya anahtar teslimi yaptık. Hepsini verdik. Gidiyoruz vatandaşımıza Zeytinburnu’nda vatandaşımıza konutları teslim ettik. O konutlarda vatandaşımız mutlu. Fikirtepe, gittik teslim ettik anahtarları. İkinci üçüncü etaba başlıyoruz. Pendik.. Vatandaş diyor ki bizim mahalleye ne zaman gireceksiniz.” şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşümle konutların değeri en az üç kat artacak
Kentsel dönüşümle konutların değerinin en az üç kat artacağını belirten Bakan Kurum, “Bu riskli binaların ortalama değeri 800 binle 1,5 milyonu geçmez. (Kentsel dönüşüm) Bittiği zaman 2+1 daireler 4-5 milyon 3+1 daireler 7-8-9 artık, orada mevkisi konumu nasılsa ona fiyatı değişiklik olacak.” dedi.